graphics graphics graphics Go to Home page


DigiBox

balkje

De eerste keer aansluiten Bij de eerste keer aansluiten van mijn nieuwe DCC centrale, een Lenz LZV100, moest ik op drie klemmen tien draden aansluiten. Het was me duidelijk dat dit niet handig was bij transport. Van het telkens monteren en demonteren zouden de klemmen veel te lijden. Ik moest dus iets verzinnen waardoor ik niet telkens alles los hoefde te maken. De oplossing is de DigiBox, een kist met daarin de centrale, de transformator, ruimte voor twee handregelaars en alle kabels. Ook is de Digibox voorzien van alle aansluitpunten die ik gebruik.

De Digibox is gemaakt van 9 mm berkenmultiplex. Dit type multiplex is licht en toch stevig. Ook is dit type mulitplex standaard al mooi van uiterlijk en kan ik volstaan met blanke lak voor de afwerking. Boven en onder de centrale en de transformator zijn gaatjes geboord. Hierdoor kan door de deksel de warme lucht ontsnappen en koele lucht via de onderkant binnenkomen. Hiervoor staat de Box staat op vier vilten voetjes.

In het binnenvak passen twee handregelaars en hun kabels. De aansluitkabels passen met gemak in het hoofdvak. Dit brengt me bij de aansluitingen. Deze zijn verwerkt in de lexan voorplaat. De doorzichtige plaats is handig omdat hiermee eenvoudig de led van de centrale te zien is. Hieraan is o.a. te zien of er een probleem met de centrale is (knipperen). De Box heeft aansluitbussen voor het normale spoor en het programmeerspoor. Er zitten drie Expressnet aansluitingen op, een DIN en twee RJ12 aansluitingen. Hierdoor is het altijd mogelijk om op de box direct de Lenz LH100 handregelaar aan te sluiten. Deze regelaar heeft namelijk een DIN stekker. En van de RJ12 bus is voor het aansluiten van de ExpressNet bus richting de HRAP'en. de andere is reserve of voor een handregelaar met RJ12 connecter.

Voor de sluiting van de deksel is een kastmagneetje gebruikt. De deksel blijft hiermee goed dichtzitten. Ondanks dat de Box niet voor gooi en smijt werk bedoeld is, is de centrale stevig vastgeklemd met een beugel. De transformator is stevig in de box vastgeschroefd.

De DigiBox De DigiBox open De DigiBox aansluitingen

Top of page

balkje