graphics graphics graphics Go to Home page


Het maken van bomen met HEKI en Woodland Scenics

balkje

Inleiding

Er zijn vele manieren om (mooie) modelbomen te maken. De bekende scenery fabrikanten leveren allemaal bomenpakketten. Na de nodige pakketten van Busch, HEKI en Woodland te hebben getest heb ik gekozen voor de bomen van Woodland Scenics. Hieronder even de belangrijkste karakteristieken van de verschillende fabrikanten:

 • Woodland is relatief grof, maar erg sterk en goed te bewerken. Er Is nog geen Woodland boom gesneuveld, ook al zijn een aantal gestript, schoongemaakt en opnieuw bekleed. Ook het hangen blijven aan c.q. achter bomen heeft geen permanente schade opgeleverd.
 • Busch is ook redelijk grof maar helaas kwetsbaar. De takken breken bij het in vorm buigen te makkelijk af. Deze bomen dus vooral op die plaatsen gebruiken waar er weinig gevaar voor schade bestaat.
 • Heki is zeer fijn gedetailleerd maar tevens redelijk kwetsbaar. De taken hebben ook de neiging om af te breken, maar minder snel. De fijnheid maakt dat het bekleding wel op een iets andere manier moet gebeuren, maar daarover later meer.

Persoonlijk ga ik voor de Woodland boom, daarbij gebruik ik voor echt gezichtsbepalende bomen de grote exemplaren van Heki.

Top of page

balkje

De lijm

Eerst echter wat meer over de te gebruiken lijmen. De optimale lijm heeft een hoge kleefkracht (direct vast), maar droogt transparant en mat op en is dan ook niet meer kleverig (vanwege het invangen van stof!). Deze eigenschappen heeft de Hob-E-Tac lijm van Woodland. Een goed alternatief is de Super Beflockungsliem (1595) van HEKI, al is deze wel minder kleverig. Zijn deze lijmen niet beschikbaar dan voldoet ook heldere Alles-lijm (o.a. Bizon, Tessa). Alle overige lijmen, o.a houtlijm, hebben als nadeel dat ze niet genoeg kleefkracht ontwikkelen om het bekledingsmateriaal direct op zijn plaats te houden.

Bij het gebruik van Woodland Hob-E-Tac is wel het belangrijk dat je 15 minuten wacht, zoals op het potje staat! Na 15 minuten is de lijm helemaal transparant en kan het bekleden beginnen. Doe je dit niet dan ontaard het bekleden van de boom in een puinhoop waarbij het materiaal meer aan jou en zichzelf blijft plakken dan aan de boom!

Spuitlijmen worden vaak gebruikt voor de afwerking. Er kleven (soms letterlijk) een aantal belangrijke nadelen aan deze lijmen. Ze blijven langdurig kleverig waardoor ook het dagelijkse stof wordt ingevangen waardoor het object onnodig snel vuil word. Ook zijn deze lijmen vaak niet mooi egaal aan te brengen (klodders en slierten) en als dat wel kan dan zit door de fijne nevel weer de halve werkruimte onder de lijm.

Verontrustender is dat spuitlijm na een paar jaar zijn kleefkracht verliest, iets waar mede-modelspoorders me op wezen. De oplossing is om, na droging van de spuitlijm, het object nogmaals in te spuiten, maar nu met verdunde houtlijm (deo-spray pompbusje) of verdunde blanke acryllak. Dit zet de materialen definitief vast, biedt bescherming tegen lichtinvloeden en geeft een matte afwerking.

De enige twee spuitlijmen die mij in de praktijk bevallen zijn die van Bizon (mooie nevel, sterk maar lang kleverig) en Pattex (semi-permanent, blauwe label) die echt helder is, snel droog en binnen een dag niet meer kleverig.

Top of page

balkje

Bomen gebaseerd op Woodland stammen

De volgende materialen zijn gebruikt in dit voorbeeld:

 • LK953 = Woodland Scenics Tree learning kit
 • 7103 = Heki Lasur verf
 • 261 = Talens Decorfin Universal Satin Zand
 • S191 = Woodland Scenics Scenic Cement
 • S195 = Woodland Scenics Hob-e-tac
 • 1595 = Heki Super beflockungsleim
 • 1551 = HEKI-Flor mittelgruen
 • T44 = Woodland Scenics Fine Turf Burnt Grass
 • T46 = Woodland Scenics Fine Turf Weeds

Een uitgebreid productoverzicht van Woodland is aan het einde van deze pagina opgenomen.

Top of page

balkje

Stap 1: Het verven

Verven van de nog platte boom De stam en het begin van elke tak zijn voorzien van een boomschorsrelif. Om deze zichtbaar te maken wordt eerst de stam en de takaanzetten, alleen dus daar waar het schorsrelif zit, bruin geschilderd met Heki Lasur verf. De "gladde" stukken worden expres niet geverfd omdat in een latere stap hierop de lijm moet komen en hechting op verf is gewoon minder dan op het "blote" plastic. Nadat de Lasur verf droog is (na 10 minuten!) de stam lichtjes dry brushen met een zandkleurige (in mijn geval Talens Zand, nr. 231) of okerkleurige verf. Het schorspatroon wordt hierdoor zichtbaar. Een bijkomend voordeel is dat de boom hierdoor ook van zijn plastic look is verlost.

Top of page

balkje

Stap 2: Het buigen

De kale boom na het draaien en buigen Als de verf goed droog is begint de grote truc. Standaard is de boom nog "plat". Om het 3-D effect te bereiken moet er nu stevig gedraaid worden. De stam wordt telkens een kwartslag (of meer) tussen elke taklaag gedraaid. Zeker onderin zal dit best lastig gaan.

TIP: Verwarm de boom even met een fhn en het draaien gaat al een stuk makkelijker.

Als de takken redelijk alle kanten opsteken moeten de takken zelf ook nog gedraaid worden. In werkelijkheid staan deze tenslotte ook niet vertikaal, maar liggen ze meer horizontaal. Ook steken takken nooit recht uit de stam, dus laat die tak rustig naar beneden wijzen of gewoon wat scheef staan!

Bij loofbomen ook de takuiteindjes even verschillende kanten opbuigen. Hierdoor krijgt het uiterlijk meer volume na het bekleden.

TIP: Verwarm de boom even met een fhn en het draaien gaat al een stuk makkelijker.

Top of page

balkje

Stap 3: Het bekleden

Er zijn drie manieren om een boom te bekleden. Elke manier heeft zijn voor en nadelen:

 • Woodland Clump-foliage
 • Heki-(Micro)Flor c.q. Woodland Foliage
 • Woodland PolyFiber en diverse strooimaterialen
balkje

Woodland Clump-foliage

De Woodland Clumpfoliage beklede boom Woodland levert standaard "Clump-foliage" mee bij zijn eigen boompakketten. De brokken zijn soms nog aan de grove kant. Door stevig te kneden in de nog gesloten verpakking wordt het geheel al wat losser van structuur.

Smeer de niet geverfde delen dun in met Hob-E-Tac d.m.v. het kwastje in de deksel van het potje en laat de lijm 15 minuten aandrogen. Doe de Clump-foliage in een grote (schoenen)doos Wentel de boom er rustig doorheen. Schudt vervolgens boven de doos de losse stukken eruit. Mocht blijken dat bepaalde takken wel erg minimaal voorzien zijn druk daar dan alsnog wat Clump- foliage op. Houdt er wel rekening mee dat in werkelijkheid bomen vaak tamelijk open qua structuur hebben. Zie stap 4 voor de verder afwerking.

Niet iedereen is gecharmeerd van de wat massieve look die het resultaat is van het gebruik van Clump-foliage. Daarbij komt dat het goed vastlijmen van clump-foliage een kunst is. De oorzaak van het mislukken zit hem vaak in het niet lang genoeg laten drogen van de Hob-E-Tac met als resultaat dat de clump-foliage niet goed pakt en alles wordt onder gesmeerd.

Persoonlijk vind ik vooral de dennen mooi er uitzien met Clump-foliage. In werkelijkheid is een den ook relatief massief en dat wordt zo goed weergegeven. Ook het vast blijven zitten is geen probleem. Dit omdat er weinig takken aan een Woodland den zitten en omdat de clump-foliage in de kleur dennen fijner van structuur is dan de andere soorten.

Tip: Door de Clump-foliage te hakselen met een foodprocessor (of koffiemolen) ontstaat een zeer mooi strooimateriaal. Het resultaat is vergelijkbaar met Woodland "Underbush" (kort draaien) of Woodland "Coarse Turf" (lang draaien). Gebruik wel een oud exemplaar, door de wrijving wordt het apparaat erg warm en ook nog eens groenig van binnen!

Top of page

balkje

Heki-(Micro)Flor c.q. Woodland Foliage

Boom met Heki-Flor bekleed HEKI-Flor en HEKI-Microflor is een geweven matje van vliesmateriaal waarin hoogwaardige schuimvlokken zijn verlijmd. Het bekleden van een loofboom met HEKI-(Micro)Flor geeft een boom een relatief luchtig uiterlijk.

Smeer de niet geverfde, gladde, delen dun in met Hob-E-Tac d.m.v. het kwastje in de deksel van het potje. Knip tijdens het drogen uit de HEKI-Flor mat onregelmatige stukjes van ongeveer 2 x 3 cm. Pluis zo'n stukje goed uit elkaar voordat je hem vastzet. Een boom is tenslotte transparant n het voorkomt dat je een kapitaal kwijt bent aan HEKI-Flor. Werk bij het bekleden van beneden naar boven voor het meest natuurlijk effect. Combineer ook eens verschillende tinten Flor. Ook met de herfstbruine en rode HEKI-Flor kan je mooie bomen maken (denk aan de rode beuk!).

Woodland Scenics heeft een met HEKI-Flor vergelijkbaar product, namelijk Woodland Foliage. Dit materiaal is sterker in elkaar is geperst wat een luchtige verwerking wat lastiger maakt. Aan de andere kant is er per saldo meer materiaal dat te gebruiken is. Het verwerking gaat op dezelfde manier als HEKI-Flor.

Top of page

balkje

Woodland PolyFiber en diverse strooimaterialen

Boom met Heki-Flor bekleed Je zult snel merken dat een beetje formaat boom zomaar een half zakje Heki-Flor of Foliage kost en dat is best wel een prijzig grapje. Een zakje kost namelijk bijna 7 EURO. Een alternatief is de combinatie van Woodland Polyfiber als drager die vervolgens naar keuze wordt bestrooid met de verschillende Woodland Fine turfsoorten, de bladerenstrooisels van Noch of Heki-Laub (dit is het strooimateriaal die ook voor Heki-Flor wordt gebruikt). Per boom zijn deze twee materialen aanzienlijk goedkopere in het verbruik.

Smeer ook nu eerst de niet geverfde, gladde, delen dun in met Hob-E-Tac (laat deze 15 tot 20 minuten drogen om de optimale kleefkracht te bereiken!). Pluis tijdens het drogen een pluk Polyfiber zeer goed uiteen tot een bijna onzichtbaar matje. Dit spul moet het "draagnetje" gaan vormen voor het strooimateriaal naar keuze en mag daarbij niet de boom helemaal vullen. Knip van dit fluffig matje weer onregelmatige stukjes van ongeveer 4 x 4 cm en zet ze vast op de takken.

Spuit nu de boom in met spuitlijm. Strooi vervolgens boven een schoenendoos (hergebruik!) Heki-Laub of Woodland Underbrush over de boom heen. In principe kan i.pv. spuitlijm ook "Scenic Cement"c.q. verdunde houtlijm worden gebruikt. Hierbij is het wel van belang om de boom na het inspuiten even (minuutje) te laten aandrogen omdat anders te weing kleefkracht aanwezig is om het loof vast te houden. Ga er echter bij het gebruik van "Sceninc maar vanuit dat de boom niet in n keer volledig bekleed zal zijn en dat deze stap dus nog een keer herhaald moet worden.

Per saldo is deze manier bekleden een stuk goedkoper, maar wel complexer. Voor de niet prominente bomen is het resultaat goed genoeg en met wat oefening en ervaring komt het resultaat zelfs in de buurt van een boom bekleed met HEKI-Flor c.q Woodland Foliage.

Top of page

balkje

Stap 4: De afwerking

In werkelijkheid is een boom ook niet effen van kleur. Bestrooi de boom daarom minimaal met n contrasterende kleur Woodland Fine Turf. Een goed en toch niet overdreven effect geven de kleuren "Burnt Grass (nr. 44)" en "Weeds (nr. 46)". Besproei de boom licht met "Scenic Cement", strooi van boven de Fine Truf er zachtjes overheen. Zodra er een soort van spikkelpatroon zichtbaar wordt direct stoppen. Meer maakt namelijk alleen maar onnatuurlijk! Besproei de boom nogmaals licht om het poeder te fixeren. In plaats van "Scenic Cement" kan natuurlijk ook verdunde houtlijm of haarlak (wel Extra Extra Strong) worden gebruikt.

Ook als de boom niet bestrooid wordt moet deze worden "gefixeerd". Hiermee wordt voorkomen dat de materialen spontaan loslaten (vooral belangrijk bij HEKI-Flor en Woodland Foliage) en beschermd de materialen tevens tegen verkleuringen door zonlicht.

Top of page

balkje

Overzicht bomenkits van Woodland Scenics

Naast de learning kit heeft Woodland nog 15 andere treekits in zijn assortiment zitten. Negen zijn voorzien van stammen en clump-foliage. De zes andere pakketten bevatten alleen de stammen waarbij je dus zelf kunt bepalen waarmee je de boom bekleed. Medio 2003 kost de learing kit en de treekits met foliage ongeveer 20 Euro. De treekits met alleen de stammen kosten ongeveer 15 Euro.


Basismaterialen
Code Omschrijving
LK 953 Tree learning kit
S 191 Scenic Cement
S 195 Hob-e-tac
T 43 Fine Truf "Burnt Grass"
T 46 Fine Truf "Weeds"

Stammen met Clump foliage
Code Type Aantal Hoogte
TR 1101 Loofboom 36 st 1,9 - 7,5 cm
TR 1102 Loofboom 14 st 7,3 - 12,5 cm
TR 1103 Loofboom 07 st 12,5 - 17,5 cm
TR 1104 Denneboom 42 st 6 - 10 cm
TR 1105 Denneboom 24 st 12,5 - 17,5 cm
TR 1106 Denneboom 16 st 15 - 20 cm

Stammen met clump en fine leaf foliage
Code Type Aantal Hoogte
TR 1111 Loofboom 21 st 1,9 - 7,5 cm
TR 1112 Loofboom 6 st 7,5 - 17,5 cm
TR 1113 Denneboom 24 st 6 - 15 cm

Alleen stammen
Code Type Aantal Hoogte
TR 1120 Loofboom 114 st 1,9 - 5,0 cm
TR 1121 Loofboom 57 st 5,0 - 7,5 cm
TR 1122 Loofboom 28 st 7,5 - 12,5 cm
TR 1123 Loofboom 12 st 12,5 - 17,5 cm
TR 1124 Denneboom 70 st 6 - 10 cm
TR 1125 Denneboom 44 st 10 - 15 cm

Top of page

balkje


Top of page

balkje