graphics graphics graphics Go to Home page


Piko Hobby Loc 57214

Piko HUPAC

In de Conrad catalogus van 2002 zag ik deze locomotieven voor het eerst. Daarbij trok vooral de prijs mijn aandacht. Het nadeel van bestellen bij Conrad is echter de verzendkosten die er altijd nog bij komen. Gelukkig bleek mijn standaard leverancier deze loc voor een concurrerende prijs te kunnen leveren. De keuze viel daarbij op de 57214, de Taurus in het zilveren HUPAC livrei.

Top of page

balkje

Impressie locomotief

Ik moet zeggen dat ik aangenaam verrast ben door de hoge kwaliteit van de bedrukking van de loc. Het huis zit mooi en strak in de verf en de belettering is gestoken scherp.

De loopeigenschappen zijn goed, zeker als je bedenkt dat de 3-rails uitvoering standaard van een Uhlenbrock AnDi-decodertje is voorzien, een decoder die vergelijkbaar is met een Marklin Delta decoder qua rijgedrag. Geen toonbeeld van finesse, maar als je andere locs ook Delta zijn dan is er geen verschil.

Na opening blijkt dat de AnDi is direct aan het centrale printje is vast gesoldeerd. Echter het printje is wel voorzien van de voor de NEM-connector noodzakelijke gaatjes, de busjes om een connecter te kunnen pluggen zijn weer niet gemonteerd (zeer jammer). De loc is voorzien van een middenmotor die beide draaistellen (ondanks de sleper!) aandrijft via kardan asjes. De wielen zijn niet voorzien van antislipbandjes, maar toch heeft hij trekkracht genoeg door het hoge gewicht (~ 500 g). De wielen heb ik trouwens zwart gemaakt met een Edding 3000, dan glimmen ze niet meer zo.

Top of page

balkje

Inbouw LocPilot

Omdat er een LokPilot in plaats van de AnDi moest komen en ik tevens mijn locs standaard van een NEM stekker voorzie moest de connector-ommissie worden opgelost. Dit bleek heel eenvoudig te gaan door zelf twee SIL-stripjes (dit is een enkelvoudig rijtje busjes waarvan jezelf IC-voetjes kunt maken) met vier gaatjes erin te solderen. De truc is dat je eerst de oogjes op het printje en het SIL-stripje voorvertint. Daarna kan je met een heel fijn soldeerboutje ze aan elkaar vast solderen.Als laatste de condensatoren en smoorspoelen verwijderd en waarnodig vervangen voor twee draadjes (van de print naar de motor).

Na afregelen van de LocPilot (voor de kenner, CV51=40, CV52 en CV53 = 15) rijdt de Piko echt soepeltjes over de rails.

Totale kosten:

  • 75 Euro voor de Piko Taurus;
  • 27 Euro voor de LocPilot;
  • 1 Euro voor materiaal als SIL, soldeer en draadjes.

Top of page

balkje