graphics graphics graphics Go to Home page


Een tweede leven voor Amerikaanse wagens

balkje

Aanleiding

Na het verwijderen van de opdruk Aan het kopen van rollend materiaal via het internet kleven wat risico's. Eentje is dat de nieuwe aanwinst er iets minder florisant uitziet dan dat je had gehoopt. Dit overkwam ons (een mede modelspoorder en mij) bij onze laatste grote verzamelaankoop. Een slordige 30 wagens die helaas ook zeer slordig waren verweerd. Dan kan je dus twee dingen doen: Weggooien en uithuilen, of flink juichen en de airbrush te hand nemen. Driemaal raden wat ik deed :-)

In mijn aandeel van de "buit" zaten 5 tankwagens en vier boxcars die niet bevielen. Als eerste stap is deze hele partij eerst een nachtje in de week gezet en wel in brandspiritus! De verf waarmee Athearn zijn wagens van de opdruk voorziet blijkt namelijk slecht tegen alcohol te kunnen. Zeker na een nachtje weken is de opdruk eenvoudig met een sjabloneerkwast te verwijderen. De basisverf is lastiger te verwijderen en die laat ik ook zitten.

Na het verwijderen van de opdruk Nadat de wagens goed droog zijn blijkt dat het nog aanwezig zijn van de basisverf geen probleem te zijn. De alcohol heeft hem namelijk zeer stroef en mat gemaakt waardoor de nieuwe verf een goed hechtoppervlak heeft. Kortom, de airbrush kon uit de kast worden gepakt en de wagens worden gespoten. De tankwagens zijn allemaal zwart gespoten en de boxcars, op eentje na, allemaal boxcar rood.

Overigens door een binnenrol van WC-rol in het huis te steken van de wagen is deze eenvoudig beet te houden, te spuiten en neer te zetten. Als verf heb ik Vallejo acryl verf gebruikt. Deze verf dekt goed, droogt snel en is bijna reukloos.

Top of page

balkje

Het aanbrengen van de nieuwe opdruk

Voor het aanbrengen van de details gebruik decals van Microscale. Deze worden met water vochtig gemaakt en kunnen na een minuut op het model worden aangebracht. Echter om dit proces beter te laten verlopen zijn een aantal voorbereidingen en hulpmiddelen noodzakelijk.

Hoogglans wagen Als eerste moet het model met transparante glanslak worden overgespoten. Dit geldt in principe alleen voor die plekken waar een decal moet komen, maar ik spuit het model altijd helemaal. Dit voorkomt dat er randen zichtbaar blijven en geeft een extra beschermlaag tegen krassen. Door de glanslak wordt de oppervlakte van het model glad en daardoor kleeft de decal mooier op het model. De kans op miniscule luchtbelletjes onder je decal neemt namelijk significant af.

Voor het plaatsen van de decal gebruik ik twee speciale vloeistoffen, namelijk Micro-set en Micro-sol. Beide lossen de decal een klein beetje op echte Micro-set is de milde variant en Micro-sol gebruik je om de decal goed over details als klinknagels of ribben te laten vallen. Vooral met Micro-sol moet je oppassen want de decal smelt bijna lekkerlijk!

Nadat de decals zijn aangebracht en minimaal een dag hebben gedroogd verwijder ik met een vochtig doekje de lijm resten. Deze kan je op de foto's van de zwarte tank wagen goed zien zitten. Nadat de wagen weer droog is word het model afgelakt met blanke matte (of zijdemat) lak. Hierdoor "verdwijnen" de randen van de decal en lijkt het net alsof de wagen zo geverfd is. Bijkomend voordeel is dat de decals tevens beschermd zijn tegen vocht en vette vingers (zie afbeelding 4 t/m 6).

Overzicht tankcar met decals Decal detail op tank Decal detail op onderstel

1) Overzicht tankcar met decals.

2) Decal detail op tank.

3) Decal detail op onderstel.

Overzicht tankcar met decals Decal detail op tank Decal detail op onderstel

4) Decal detail op tank.

5) Decal detail op tank.

6) Decal detail op achterkant.

Top of page

balkje