graphics graphics graphics Go to Home page


Het weatheren van rollend materiaal

balkje

Inleiding

Overzicht Het weatheren van materiaal is voor de meeste modelspoorders vaak een grote stap. Het vervuilen van een locomotief van bijna 300 Euro vereist ook wel wat moed en het is dan ook onverstandig om hier direct mee te beginnen. Het is verstandiger om, zoals met alles, ook hier klein te beginnen. Ikzelf ben begonnen met een aantal startset wagons die ik voor een zacht prijsje op een beurs op de kop kon tikken. Mocht het weatheren uit de hand lopen. dan was er aan deze proefkonijnen niet te veel verloren.

Voor de eerste pogingen is niet de wereld aan materiaal nodig. Met het volgende is al een realistisch effect te bereiken en vaak is dit materiaal al in huis:

Voor het oplichten van details (handgrepen, remblokken, aspotten) gebruik ik de ronde kwasten van Revell. De platte kwasten zijn nodig voor het betere drybrush werk. Als platte kwasten gebruik ik goedkope lijmkwasten van Pipoos. Vooral het setje met de maten 4 t/m 12 is een goede. Deze kwasten hebben lekker lange haren en zijn niet te stug).

Top of page

balkje

Voorbeelden

Verouderde en nieuwe wagon De wagon: Dak eerst met zwart, grijs en aarde in wisselende lagen in de dwars richting drybrushen. Een aantal punten (handvaten e.d.) aangezet met zwart en roest. Het onderstel ook eerst aangezet met zwart, roest en aarde. Vervolgens de wanden rustig met verdunde zwarte verf gedaan en na even drogen met een niet pluizig doekje die licht met wasbenzine bevochtigd is weer afgenomen (analoog aan het voegen van een huis dus). Om daarna de onderrand van de wagon af te nevelen met aarde via de airbrush. Als afwerken moeten nog de remblokken worden aangezet en de aspotten en veerhouders worden gezwart (vet).

Verouderde bagagewagon De wagon: Bij deze wagon waren de schuifkleppen echter niet reeds af fabriek geverfd. Daarom deze eerst voor het verouderen aluminium geverfd en de bedienstangen zwart. Na droging (minimaal een dag) is deze wagon analoog aan de voorgaande wagon verouderd.
De bagagewagen: Hierbij is alleen maar gebruik gemaakt van de airbrush. Als eerste is het dak en de onderranden zijkant en het onderstel met roest bespoten. Hierna ligt met zwart om het roesteffect wat te onderdrukken. Als laatste is het dak ligt en de zijkanten/onderstel zwaarder met aarde bespoten. Als afwerken moeten nog de remblokken worden aangezet en de aspotten en veerhouders worden gezwart (vet).

Verouderde MaK MaK: Het dak van de MaK heb ik gedaan met een stel wattenstaafjes. Hiermee kan je perfect dat gekrinkelde effect bereiken. De rest van de MaK (roosters e.d.) is met verdunde zwarte verf (niet te dun, want dan wordt het weer lelijk) en een klein kwastje (4/0) gedaan. Met het dunne kwastje kan je de lijnen van de roosters vol laten lopen zonder dat het hele oppervlak ook direct onder zit. De remblokken zijn met felle roest gedaan en de draaistellen met aardkleur vervuild. Verder is deze loc niet vervuild omdat het nog een relatief nieuw exemplaar moet uitbeelden.

Veroudere BR260 BR260: Bij deze loc was het doel om er een oud en verwaardeloosd beestje van te maken. Daarom redelijk grof (kwast nr. 2!) in de zwart/aardkleurige verf gezet. Even laten aandrogen en dan af deppen met een wattenstaafje die een beetje met wasbenzine is bevochtigd. Daarna met een drybrush techniek afgewerkt met aardkleur (stofeffect). Wat mist zijn de roestaccenten. Deze moeten nog worden aangebracht (o.a. hoeken van luiken en loopsporen van roest).

Top of page

balkje

De airbrush

HEen airbrush maakt het mogelijk bepaalde verouderingseffecten te bereiken die met een kwast gewoon niet kunnen. Kijk als voorbeeld maar naar de bagage wagon. Zo'n stofwaas is een goed voorbeeld. Een airbrush heb je al vanaf 15 euro. Hiermee kan je dit effect echter niet bereiken. Je hebt hiervoor minimaal een z.g.n. "single action" spuit nodig. Het startsetje van Revell kost ongeveer 45 euro. Ik heb echter gekozen voor het setje van Proxxon (de AB100). Hierin zit namelijk ook direct een luchtcompressor wat veel fijner (en veiliger) werkt dan die bussen met gas en uiteindelijk ook goedkoper is. Dit setje heb ik nog aangevuld met twee losse airbrushes van Revell, de goedkoopste (voor grote vlakken) en de middenvariant zodat ik direct twee kleuren kan spuiten.

Top of page

balkje

Verfoverzicht

Overzicht minimale kleuren (Revell)

02 Zwart (vettigheid, zijdeglans)
08 Zwart (mat)
77 Stofgrijs (mat)
83 Roest (rood, mat)
87 Aardkleur (mat)

Overzicht aanvullende kleuren (Revell)

16 Zand (gelig, mat)
84 Bruin c.q. oud roest (mat)
85 Bruin c.q. nieuw roest (mat)

Top of page

balkje